Wydarzenia
Wyjazd do ZUT w dniu 06.11.2021.
Po bardzo długiej przerwie
związanej z pandemią, Helenka ogłosiła nam, że wznowione zostały wyjazdy
naszych studentów Uniwersytetu III Wieku, ze Stargardu, na zajęcia w
Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym. Pojechaliśmy tam, na Wydział
Nauk o Żywności i Rybactwa.
Zbiórka studentów wyznaczona była na godzinę 8:30
przed Hotelem 104. Stamtąd dwoma busami, co poniektórych zdziwiło, bo zawsze
jeździliśmy dużym autokarem, pojechaliśmy do Szczecina.
Po wyjściu z busów, poszliśmy do sali wykładowej,
gdzie przywitała nas
pani prof. dr hab. Mariola Friedrich.
Pani profesor zapoznała nas z tematami zajęć i z ich harmonogramem na cały
dzień.
Na początek zostaliśmy poddani badaniom i
pomiarom antropometrycznym.
Tych pomiarów dokonywały dwie bardzo miłe asystentki.
Każdy z nas
został zważony i zmierzony wzdłuż i wszerz. Zbadano nam ciśnienie krwi i tętno
pracy serca. Pani Izabela, asystentka, zbadała nam saturację i siły uścisku
naszych obu dłoni. Później, na podstawie tych badań obliczone zostały dla
każdego wskaźniki BMI, tj. dotyczące naszej tuszy i WHtR dotyczący stosunku
naszej tali do wzrostu. Mając obliczone powyższe współczynniki można było na
podstawie tabel sprawdzić, czy z naszą formą fizyczną i zdrowotną powinno być
wszystko okej, czy coś nam w przyszłości może zagrażać, jak cukrzyca czy
nadciśnienie. Wydaje się, że te pomiary i wyniki badań, dla wielu z nas będą
być może przydatne do zmiany naszych nawyków żywieniowych. Po tych badaniach,
które zajęły sporo czasu, była przerwa
kawowa.
Następnie rozpoczął się zasadniczy wykład przeprowadzony przez panią profesor
na temat: „Fizjologiczne zmiany organizmu, jako przyczyny stanu starzenia
się”.
Pani
profesor w sposób bardzo przystępny i bardzo ciekawy przestawiła nam, oparte o
badania, aspekty konieczności zmian nawyków żywieniowych, od zmiany naszego
pesela i trybu życia. Głównym mottem tego wykładu to: „ Starość nie jest
chorobą”. Zainteresowanie tym wykładem było duże, a pani profesor potrafiła w
sposób bardzo merytoryczny z dużym poczuciem humoru o wielu rzeczach powiedzieć.
Po wykładzie było kolejna przerwa, na obiad. Gdy wszyscy już sobie
podjedli to rozpoczęły się zajęcia prowadzone przez panią dr hab. inż. Joannę
Sadowską. Temat zajęć to „Podstawowe zasady racjonalnego żywienia dla osób
60+”. Dowiedzieliśmy się, co powinniśmy jeść, a czego raczej unikać, aby
nasze organizmy funkcjonowały długo i sprawnie. Pani dr podała kilka
ciekawostek dietetycznych. Okazuje się, że kawa, ale tylko czarna w ilości do 3
filiżanek ma korzystny wpływ dla naszego organizmu.Dowiedzieliśmy się, że
ostatnio bardzo reklamowany olej lniany, nie jest wcale lepszy od rzepakowego,
ale na pewno droższy. Kto chciał się czegoś więcej dowiedzieć, to mógł
bezpośrednio z panią dr Joanną Sadowską porozmawiać.
Zajęcia zakończyły się po godzinie piętnastej. Jak się okazało, czas ten minął bardzo szybko. Jeszcze tylko wypełniliśmy końcowe ankiety i czas wracać do naszych busów i do domku.
Do zobaczenia na następnych wykładach.
Pozdrawiam
wszystkich
Zbyszek Twardochleb
>>> zobacz galerię