Uniwersytet Trzeciego Wieku, Stargard Szczeciński

Wydarzenia

Wyjazd studentów Uniwersytetu Trzeciego Wieku ze Stargardu, na zajęcia w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w dniu 10.05.2022.

To ostatnie nasze zajęcia w tym roku akademickim na tej szacownej szczecińskiej wyższej uczelni. Jak zwykle, zajęcia rozpoczęliśmy o godzinie 10:00, zaraz po dojechaniu tam ze Stargardu. Tym razem uczestniczyliśmy w zajęciach laboratoryjnych i wysłuchaliśmy wykładu na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa. Całą naszą liczną, ponad 30 osobową grupę podzielono na trzy bloki tematyczne. Każdy z zespołów uczestniczył w innych zajęciach. Jeden zespół zajmował się sokami, drugi produkował między innymi paprykarz szczeciński, a zespół, do którego i ja należałem, zajmował się produkcją smakołyków z mleka. Weszliśmy do prawdziwego i bardzo ciekawego laboratorium, z dużą ilością różnych statywów, probówek, naczyń, mieszadeł i odczynników. Ubraliśmy białe fartuszki ochronne i umyliśmy ręce. Panie dr hab. inż. Anna Mituniewicz-Małek, prof. ZUT i dr hab. inż. Izabela Dmytrow, prof. ZUT prowadzące z nami zajęcia, podzieliły nas na mniejsze zespoły laboratoryjne. Po zaznajomieniu się z tematyką zajęć i wstępie z teorii, przystąpiliśmy do czynności laboratoryjnych. Pierwszym zadaniem było wyprodukowanie dwóch rodzajów lodów. Jeden na bazie mleka słodkiego, a drugi na bazie maślanki. Należycie wymieszane półprodukty wstawiono później do specjalnej maszynki do lodów i po 20 minutach lody były gotowe. Później była degustacja tych naszych lodów. Były pyszne. Następnie panie prof. prof. omówiły sposoby domowej produkcji masła. Jakież to proste. Na zajęciach zrobiono trzy gatunki masełka. Z czosnkiem, z czosnkiem i pieprzem cytrynowym, oraz czosnkiem i pietruszką. Później, każdy z nas ze smakiem pałaszował małe kanapeczki ze świeżutkim masełkiem. Od pań prowadzących, dowiedzieliśmy się dużo na temat produkcji domowej, serów, jogurtów, kefirów. i masełek o różnych smakach. Duże zainteresowanie wzbudziła produkcja lodów za pomocą całkiem niedrogiej maszynki do lodów. Wydaje się, że po tych zajęciach większość z nas baczniej będzie zwracała uwagę na zawartość składników w kupowanych produktach i niektóre wyroby mleczarskie będzie produkować w domku.. A np. ciekawostką była informacja, że sprzedawane sorbenty lodowe są bardziej kaloryczne od normalnych lodów, bo zawierają często spore ilości syropów fruktozowo- glukozowych, a prawdziwego soku bardzo niewiele. Pomimo, że tym razem nie było typowego obiadku, my z racji degustacji lodów i chlebków z masełkami, nie odczuwaliśmy głodu. Zajęcia były prowadzone w bardzo fajnej atmosferze i były niezmiernie ciekawe. Okazało się też, że dwaj nasi koledzy Władek i Franek, mogli się z paniami podzielić swoimi wiadomościami i doświadczeniami z pracy w sektorze spożywczym. Kontakty do przyszłej współpracy zostały nawiązane. Później, po krótkiej przerwie wszystkie zespoły spotkały się na wykładzie pt. „Ile chemii jest w żywności”. Wykład prowadził dr hab. inż. Artur Ciemniak,prof.ZUT.
Dużo ciekawych informacji pan profesor nam przekazał: na temat produkcji i konserwacji żywności, przenikania środków trujących do produktów żywnościowych i wpływu zanieczyszczeń środowiska na żywność. Dowiedzieliśmy się, że nie wszystkie substancje dodawane do żywności oznaczone literą E są szkodliwe. Bo np. E322 to lecytyna, a E101 to ryboflawina, czyli wit. B2. Szczególnie szkodliwymi substancjami są związki ołowiu. kadmu i rtęci. Często się je spotyka w mięsie dużych drapieżnych ryb morskich jak np. w tak popularnym tuńczyku. Ryby te żyją długo i szkodliwe związki gromadzą się latami w ich organizmach. Często trzeba wypośrodkować: czy użyć środka konserwującego, który w małych ilościach nie jest szkodliwy, czy narażać się na pojawianie się na niekonserwowanej żywności naturalnych, ale trujących grzybów z rodzaju pleśni. Ważne jest: rozsądek, umiar i higiena w produkcji żywność i jej dystrybucji.
Zajęcia laboratoryjne i wykład szybko minęły. Spotkały się z bardzo dużym zainteresowaniem naszych studentów z UTW. Z rozmów z prowadzącymi wynikało, że zajęcia z nami były dla nich też interesujące i ciekawe z racji dużego zainteresowania się, z naszej strony, poruszanymi tematami.
Całe życie się człowiek uczy.
Szkoda że to już ostatnie zajęcia w tym roku akademickim.

 

         >>>   zobacz galerię

 

                                                      tekst napisał: Zbigniew Twardochleb
                                                              tekst zamieściła: Helena Dopierała-Gawroń
                                                                    organizator wyjazdów na ZUT Szczecin

data publikacji: 2022-05-11

 

PATRONAT WŁADZ SAMORZĄDOWYCH

PATRONAT NAUKOWY

Powiat Stargardzki Urząd miasta w Stargardzie Uniwersytet Szczeciński Uniwersytet Szczeciński Wydział Humanistyczny TWP Stargardzka Szkoła Wyższa SSW stargardinum